proces denaturacji białka

Jajecznica bez ognia

Prosty domowy eksperyment z zakresu chemii, ilustrujący proces denaturacji białka, pozwala poznać reakcje chemiczne i właściwości związków, a także szkodliwy wpływ alkoholu na organizm człowieka. To dobry sposób na pokazanie, że nauka to nie tylko regułki, definicje i pamięciówki. Domowe doświadczenia rozwijają bowiem umysł dziecka i podtrzymują w nim ciekawość świata.

Prezentowany eksperyment z jajkiem stopniowo i naturalnie wprowadza dziecko w świat chemii i biologii. Wspomaga kształtowanie wyobrażeń o otaczającym świecie oraz człowieku, rozwija kreatywność, logiczne myślenie i poszerza horyzonty poznawcze. Tym samym wpływa na rozwój połączeń neuronalnych w mózgu oraz kształtowanie inteligencji.

Wiek: od 8 lat

Materiały: słoik/szklanka, jajko, 96% alkohol etylowy (spirytus)

Czytaj więcej o Jajecznica bez ognia

eksperymenty chemiczne z jajkiem

Chemia w domu – na jajku

Proste, domowe eksperymentowanie z dzieckiem to wspaniała alternatywa dla siedzenia przed komputerem czy telewizorem. To również najlepszy sposób na pokazanie tego, że nauka to nie tylko regułki, definicje i pamięciówki. Domowe eksperymenty chemiczne z jajkiem rozwijają umysł i podtrzymują ciekawość świata.

Prezentowane doświadczenia stanowią dobry sposób na stopniowe i naturalne wprowadzania dziecka w świat chemii oraz naukę cierpliwości w oczekiwaniu na efekty działań. Wspomagają również kształtowanie wyobrażeń o otaczającym świecie i wpływają na procesy rozwijające umiejętność kreatywnego rozwiązywania problemów w późniejszym wieku. Poznawanie oddziaływań oraz reakcji chemicznych poszerza horyzonty poznawcze i rozwija logiczne myślenie. Tym samym wpływa na rozwój połączeń neuronalnych w mózgu oraz kształtowanie inteligencji.

Wiek: od 10 lat

Materiały: miseczka/słoik, jajko, ocet

Czytaj więcej o Chemia w domu – na jajku

jajko żółte w palcach

Siła bezwładności od jajka

Wspólne gotowanie z dzieckiem dostarcza wielu okazji do nauki poprzez obserwację zjawisk fizyki. Jednym z najprostszych eksperymentów do przeprowadzenia w kuchni jest test jajka — czyli siła bezwładności na jajku. Szczególnie Wielkanocą może okazać się on przydatny, kiedy łatwo zgubić się wśród mnogości jaj różnego gatunku i stanu w kuchni.

Doświadczenie to wprowadza malucha w świat fizyki — naturalnych zjawisk, które towarzyszą nam na co dzień, a których znajomość znacznie ułatwia funkcjonowanie i wspiera kreatywność oraz zachęca do eksperymentowania. Wyjaśnienie zasad siły bezwładności na dostępnych bez trudu w trakcie gotowania jajkach zaspokaja niegasnące pragnienie poznawania świata przez dziecko. Nauka poprzez zabawę, wspólne doświadczenia i proste objaśnienia rodzica w domowej, serdecznej atmosferze korzystnie wpływają na rozwój połączeń neuronalnych w mózgu i kształtowanie inteligencji.

Wiek: od 5 r.ż.

Czytaj więcej o Siła bezwładności od jajka

magnetyzm w kuchni

Fizyka od kuchni – magnetyzm

Prezentowana zabawa, prezentująca magnetyzm w kuchni, stanowi dobry sposób na stopniowe i naturalne wprowadzania dziecka w świat fizyki i otaczających nas zależności. Wspomaga kształtowanie wyobrażeń o otaczającym świecie, zaspokaja niegasnące pragnienie poznawania świata oraz wpływa na procesy rozwijające umiejętność rozwiązywania problemów w późniejszym wieku. Tłumaczy zasady magnetyzmu i zachęca do samodzielnego eksperymentowania, co znacznie usprawnia pomysłowość, poszerza horyzonty i rozwija logiczne myślenie. Tym samym wpływa na rozwój połączeń neuronalnych w mózgu i kształtowanie inteligencji.

Zadanie przypomina nieco to postawione przed Kopciuszkiem przez złą macochę. Można eksperyment zaprezentować w nawiązaniu do bajki.

Wiek: od 5 r.ż.

Materiały: sól gruboziarnista, pieprz, plastikowa łyżeczka, wełniany materiał

Czytaj więcej o Fizyka od kuchni – magnetyzm