Prosty domowy eksperyment z zakresu chemii, ilustrujący proces denaturacji białka, pozwala poznać reakcje chemiczne i właściwości związków, a także szkodliwy wpływ alkoholu na organizm człowieka. To dobry sposób na pokazanie, że nauka to nie tylko regułki, definicje i pamięciówki. Domowe doświadczenia rozwijają bowiem umysł dziecka i podtrzymują w nim ciekawość świata.
Prezentowany eksperyment z jajkiem stopniowo i naturalnie wprowadza dziecko w świat chemii i biologii. Wspomaga kształtowanie wyobrażeń o otaczającym świecie oraz człowieku, rozwija kreatywność, logiczne myślenie i poszerza horyzonty poznawcze. Tym samym wpływa na rozwój połączeń neuronalnych w mózgu oraz kształtowanie inteligencji.
Wiek: od 8 lat
Materiały: słoik/szklanka, jajko, 96% alkohol etylowy (spirytus)
Przeprowadzenie eksperymentu
Jajko należy rozbić do szklanki lub słoika, a następnie wlać tam spirytus i całość wymieszać. Po chwili i białko, i żółtko zetną się, przypominając wyglądem tradycyjną jajecznicę. Oczywiście lepiej jej nie spożywać, a już na pewno nie podawać dziecku. Będzie smakowała jak jajko ścięte na patelni ze spirytusem.
Interpretacja
Zaobserwowany proces denaturacji białka, czyli zmiana jego struktury, zniszczenia jej, można osiągnąć zarówno przy pomocy ciepła, jak i odczynników chemicznych (w tym wypadku spirytusu). Dzięki takiemu zobrazowaniu zjawiska łatwo udowodnić szkodliwy wpływ alkoholu na organizm ludzki, który składa się w dużej mierze z białek właśnie.